Proces de implementare WMS 2

Daca nu ai citit primul articol despre procesul de implementare WMS te sfatuiesc sa o faci, pentru a avea continuitate si a intelege ceea ce urmeaza. Articolul il gasesti aici: Procesul de implementare WMS.

Am ramas la punctul 2 in care ziceam ca exista 2 varinate cand te apuci sa alegi solutia, prima varianta era aceea in care oamenii din interior (director logistica si IT cauta solutia si vin cu oferte).

Varianta a doua este sa apelezi la un consultant extern, iar acest proces sa fie facut cu el. Procesul in cazul asta (dar si in cazul anterior se poate face asa, problema e ca nu exsta expertiza in companie) va trebui sa mai aiba un pas suplimentar si anume: maparea si documentarea proceselor, iar apoi optimizarea lor. Dupa ce se face aceasta etapa trebuie aleasa solutia din piata care se potriveste cel mai bine cu procesele rezultate in urma acestui proces de mapare si optimizare.

Poate parea ca procesul in varianta 2 este mai lung si mai scump decat in varianta 1, varianta in care faci toate lucrurile in casa, cu resurse proprii. Este adevarat ca in varianta cu consultant platesti consultantul, dar asta costa mai putin decat daca nu ai consultantul In experienta mea am vazut implementari de WMS la care s-a plecat de la o oferta initiala de 35.000 de euro si s-a ajuns la 60.000 dupa 2 luni de la startarea procesului, iar procesul de implementare nu era finalizat. Am vazut, de asemenea, distributie „pusa in cap” din cauza implementarii eronate de WMS, iar in cazul asta costurile sunt mult mai mari, iar asta duce la pierdere de vanzari si pierderi de clienti.

Un proces de consultanta si optimizare de procese, cu consultantul potrivit (recomand Logistic Specialist pentru ca avem foarte multa experienta pe domeniul asta) nu costa mai mult de 10.000 de euro si va fereste de multe neplaceri pentru ca noi am vazut multe spete in implementarile de WMS si ERP la care am ajutat. Pentru a face un test trimiteti-ne contractul cu un furnizor de WMS sau ERP sa ne uitam pe el si sa va ajutam in descifrarea lui si o sa vedeti ce se ascunde acolo (de obicei va bazati pe un jurist sau avocat sa desluseasca contractul ala, dar nu uitati ca ei o fac doar din punct de vedere juridic si nu tehnic pentru ca nu au expertiza).

Astea fiind zise, o sa continui cu procesul asta in alt articol, de asemenea pentru a nu face articolul lung si greu de citit. Urmatorul articol va fi despre cum se alege corect solutia WMS.

 

Un comentariu la “Proces de implementare WMS 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *