Proces de implementare WMS 3

Pentru a pastra continuitea si cursivitatea te sfatuiesc sa citeti articolul anterior: Proces de implementare WMS 2, si abia apoi sa-l citesti pe asta.

Dupa ce ai facut maparea de procese si optimizarea lor poti sa mergi la urmatoarea etapa, si anume alegerea solutiei WMS. Pentru a face asta corect e bine sa vezi ce procese are solutia WMS standard si sa compari cu procesele tale standard. E bine sa clasifici procesele pe niveluri de criticitate, asta insemnand ca unele dintre procesle fizice pe care le ai la momentul actual in companie sunt critice (asta inseamna ca modificarea lor iti afecteaza extrem de tare afacerea). E recomandat ca aceste procese sa le pastrezi asa cum functioneaza ele in companie si sa nu le modifici dupa solutia software pentru ca, de obicei, astfel de modificari sunt ireversibile sau greu reversibile.

In etapa asta trebuie sa vezi cat de mult procesle tale se muleaza pe procesele din diversele solutii de WMS pe care le evaluezi si sa cunatifici asta. Cu cat procesele tale fizice se muleaza mai bine pe procesele din soft cu atat ai sanse mai mari ca implementarea sa decurga lin si fara mari probleme. Trebuie sa retii ca nu exista potrivire de 100% si ca orice solutie software va trebui adaptata nevoilor tale. Deci, trebuie sa pleci de la premiza ca daca un WMS (soft de gestiune) se muleaza 75-80% pe procesele tale atunci poti merge mai de parte cu acea solutie. Daca procentul asta e sub 60-63% deja trebuie sa-ti ridici semne de intrebare legate de solutia WMS sau de procesele tale (de asta e recomandat sa se optimizeze procesele inainte de a se implementa orice solutie software).

Trebuie sa mai ai grija ca procesele identificate ca critice sa se muleze in proportie mare pe procesele din soft si, asa cum iti ziceam, nu accepta modificari pe procesele fizice (pe cele critice) ci modifica softul sa se potriveasca cu procesul tau critic.

Desigur, ca procesul de selectie al WMS -ului trebuie sa tina cont si de pret, suport, flexibilitate etc, chestiunii care sunt importante. In faza asta nu trebuie sa te incante un pret mic initial, la nivel de oferta ci mai degraba sa ai garatia unui pret total, iar garantia asta ar trebui trecuta explicit in cotract, altfel vei putea avea surprize mari legate de costuri. La momentul actual exista o sigura solutie care garanteaza contractual suma maxima finala a proiectului de implementare WMS, iar aceasta solutie este WebWMS. Nici o alta solutie nu va poate garanta suma maxima totala pe care i veti plati la sfarsitul procesului.

O sa continui in ate articole pasii de implementare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *