Implementare WMS – curatarea nomenclatoarelor

In procesul de implementare WMS o etapa destul de importanta si care ia ceva timp este data de curatarea nomenclatoarelor. E recomandat ca sa se pastreze codurile atunci cand migrati produsele, clientii si furnizorii din ERP in WMS sau din WMS in ERP, depinde care soft a fost implementat primul.

Cum de obicei ERP-ul este cel care se implementeaza primul, nomenclatoarele trebuiesc migrate din ERP in WMS in timpul procesului de implementare. Cu ocazia asta ar fi bine sa faceti si o curatare a lor atat in ERP cat si in WMS. Procesul asta presupune pastrarea unui singur element unic din multimdudinea de elemente. Ce inseamna asta? De obicei, softurile de generatie mai veche (si chiar unele noi) nu au validari pe date si nu au nici restrictii pe crearea de nomenclatoare (de obicei le poate crea si modifica oricine din echipa de achizitii in cazul furnizorilor sau back office in cazul clientilor) si atunci, din comoditate, in anumite situatii un achizitior prefera sa creeze un furnizor nou decat sa-l foloseasca pe cel vechi deja existent in baza de date.

Se mai intampla asta si in caul in care clientul sau furnizorul sunt blocati in anumite motive, iar atunci creaza unul nou cu o noua limita de credit, de exemplu. Noul furnizor va fi Adesoft international in loc de Adesoft international SRL cu acelasi cod fiscal si cu aceleasi date de contact ca cel vechi deoarece ERP-ul nu face validare dupa codul fiscal permitand introducerea unui nou furnizor sau a unui nou client.De asemenea, se poate face asta unori prin crearea de noi filiale ale clientului sau furnziorului.

In cazul asta curatatrea nomenclatoarelor presupune stergerea tuturor clientilor, furnizorilor si produselor false (create artificial) si pastrarea doar a celor reali pentru a se putea incepe utilizarea WMS-ului curat.

Dupa implementare se vor face trasferuri intre cele 2 softuri pentru a putea face trasabilitatea pe fiecare comanda in parte de aceea e recomandat sa se pastreze toate codurile din ERP, iar acestea sa se transfere in WMS pentru a se putea face corelarea intrarilor, iesirilor si a stocurilor. De asemenea, se pot genera NIR-uri din WMS sau din ERP, e recomandat sa se face acest document din WMS transferandu-se apoi datele in ERP, numarul documentului putand fi dar din WMS dar care sa continue numerele din ERP in cazul in care ERP era de deja implementat si configurat.

Cam atat pentru azi, o sa mai urmeze si alte articole pe tema asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *