Cum masori ROI-ul unui WMS

roi-ul unui WMS
roi-ul unui WMS

In acest artciol despre cum masori ROI-ul unui WMS, daca il vei citi pana la capt o sa afli urmatoarele informatii:

  • ce e acela ROI pentru o solutie software;
  • cum ar trebui sa masori ROI-ul;
  • Cum corelezi beneficiile unui WMS cu ROI-ul

Ce e acela ROI-ul unui WMS

ROI inseamna return of inventment, adica in cat se intoarce investitia inapoi in firma.

Orice solutie software, ca orice alt echipament este o investitie. La nivel de baza, puteti asemui un WMS cu o unealta cu care va faceti treaba mai eficient. De fapt, din asta vine ROI-ul cand discutam de o solutie software de tip WMS, dinmarirea de eficienta.

Ca si principiu ROI-ul unui WMS trebuie sa fie cat mai mic in timp. Cu alte cuvinte banii investiti pe solutie trebuie sa se intoarca cat mai repede in firma. La o solutie WMS nu trebuie sa platesti doar aplicatia ci sunt si alte cosutir asociate. De exemplu:

– costuri cu serverul si licentele de server;

-costul cu implementarea;

-costul cu mentenanta anuala;

-costul cu echipamentele, iar aici discutam de scanere de cod de bara, imprimante de cod de bara si retelistica;

Asa cum ziceam mai sus WMS este o unealta de eficiantizare, deci banii ar trebui sa vina din aceste zone. Adica din procese mai eficiente, inregistrari mai rapide si mai acurate, control sporit si reduceri de marfa lipsa.

Cum ar trebui sa masori ROI-ul

Ca sa masori ar trebui sa stii cum a fost inainte de WMS si cum este dupa WMS. Daca discutam de procese ar trebui sa vezi cat durau procesele inainte de WMS si cat dureaza procesele dupa WMS.

Asta insa nu se intampla in nici o firma, adica nimeni nu masoara ce era inainte ca sa compare cu ce va fi dupa, putand astfel sa vada evolutia eficientei. Exact pe asta se si bazeaza furnizorii de solutie, pe faptul ca nimeni nu masoara ROI.

Ca si principiu cresterea de eficienta trebuie sa vina din beneficiile pe care o astfel de solutie le aduce. Pe langa beneficii, unul dintre cele mai mari dezavantaje ale solutiei WMS wste ca oamenii trebuie sa faca operatii in plus. Da, ati auzit bine, fata de modul de ucru standard, pe hartie, cand au WMS oamenii trebuie sa faca scanari, introduceri de cantitati, autentificari, etc.

Toate operatiile astea duc la inficienta mai degraba decat la eficienta daca sunt privite punctul. Totusi solutia trebuie vazuta ca un tot i evaluata eficienta pe total si nu punctual. Beneficiile solutiei software vin sa compenseze acest neajuns si acest dejavantaj.

Cum corelezi beneficiile cu ROI-ul

E relativ simplu. Una dintre cele mai eficente metode este sa vezi cati oameni vei avea mai putin daca folosesti o solutie WMS. Adica, cu alte civinte, eficienta proceselor se traduce in timpi mai putini de executare a operatiilor si in oameni mai putini.

Mai putini oameni inseamna un fond de salarii mai mic, de aici va raulta un ROI. Totul cu un singur amandament: oamenii care nu ii mai folositi trebuie sa ii puteti folosi in alta parte, altfel nu prea iese. De exemplu: daca din calcul va rezulta ca zilnic faceti oreducere de 2 ore/om si aveti doar 3 oameni in depozit, aceast beneficiu va exista doar pe hartie.

In realitate acest beneficiu nu se poate cuantifica. Asa cum vedeti discutam de calcule care trebuiesc sa aiba un corespondent in viata reala, altfel nu obtineti acei bani inapoi in firma.

Cam atat pentru azi, in urmatoarele articole o sa va dau exemple concrete despre calcule de ROI. Pana atunci mai citeste articole mai vechi despre beneficiile unui WMS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *